🇧🇪-OVERZICHT. Dit heeft de Veiligheidsraad beslist

Bubbel verkleind naar 5 personen
Vanaf woensdag 29 juli en minstens tot eind augustus wordt de sociale bubbel weer verkleind. Tot nu mocht iedereen 15 mensen per week zien. Dat wordt nu veranderd naar een vaste groep van vijf personen per gezin voor de komende vier weken. Kinderen jonger dan twaalf zijn niet opgenomen in die telling. De vijf personen zijn mensen naast uw gezin met wie u nauwe contacten mag hebben. Contacten waarvoor de social distancing niet altijd gerespecteerd kan worden. Mensen die niet tot die kring behoren, moeten wél op veilige afstand blijven en ook het dragen van een mondmasker kan helpen.

Evenementen weer kleiner
De Veiligheidsraad vraagt de lokale autoriteiten dat ze alle evenementen in hun gemeente opnieuw nakijken en als er risico zou zijn te annuleren. De grote evenementen worden verkleind, het aantal toeschouwers wordt gehalveerd.
Voor grotere evenementen binnen zullen tot 100 mensen toegelaten worden, buiten gaat het tot 200 mensen. Op deze evenementen zijn mondmaskers verplicht. Andere niet-begeleide activiteiten, zoals huwelijken, banketten, recepties… worden beperkt tot 10 personen. Kinderen jonger dan 12 hoeven niet meegeteld te worden.
Voor zomerkampen voor jongeren, stages en speelpleinwerking telt deze regel niet. De organisatie van begeleide activiteiten zoals sporten, verandert niet.

Werkvloer
Telewerk wordt opnieuw sterk aangeraden als het mogelijk is. Er zijn ook enkele andere mogelijkheden tot alternatieve systemen, zoals het roteren tussen collega’s.

Alleen winkelen
Ook op vlak van shoppen veranderen enkele zaken. Voortaan moeten we alleen winkelen, of hoogstens vergezeld van één minderjarige. Een winkelbezoek mag hooguit 30 minuten duren, tenzij je een afspraak hebt. “Het funshoppen wordt opnieuw beperkt”,zegt minister Nathalie Muylle. “We hadden de solden kunnen uitstellen, maar dat hebben we niet gedaan. Veel winkels hebben hun zomerstocks al binnen en veel gezinnen rekenen op die solden. Maar funshoppen zal er nu niet meer bij zijn.”

Pas later gratis treinritten
Om te vermijden dat mensen naar drukke plaatsen reizen deze zomer, worden de beloofde gratis treintickets voor alle Belgen uitgesteld naar september.

Ook gegevens achterlaten in wellness
Naast de horeca wordt nu ook in andere zaken gevraagd naar onze contactgegevens. Het gaat om wellnesscentra of sportlessen waar je je gegevens zal moeten achterlaten.

Source : OVERZICHT. Dit heeft de Veiligheidsraad beslist – Het Nieuwsblad

Laisser un commentaire