🇧🇪-Lerarentekort in Vlaanderen en Brussel bereikt recordhoogte.

Bijna de helft van de scholen in Vlaanderen en Brussel (48%) bevindt zich in een kritieke situatie en mist minstens Ă©Ă©n leerkracht, slechts een week voor de start van het schooljaar.

Dit blijkt uit een jaarlijkse enquĂŞte van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten voor het Onderwijs (OVSG) onder 383 instellingen. Dit tekort aan leerkrachten dwingt steeds meer onbevoegde personen om voor de klas te staan, wat een risico vormt voor de kwaliteit van het onderwijs.

Vorig jaar meldde 25% van de schooldirecteurs een tekort aan leerkrachten, een cijfer dat dit jaar bijna is verdubbeld en nu bijna de helft van de scholen treft. In 54% van de instellingen is het tekort even ernstig, of zelfs erger dan het voorgaande jaar.

De gegevens van de VDAB bevestigen de toenemende moeilijkheid om leerkrachten te werven. Terwijl er in 2014 nog meer dan 800 openstaande vacatures in het onderwijs waren, is dit cijfer de jaren daarna tot enkele duizenden gestegen. In juli 2024 stonden er bijna 5.000 vacatures open.

Om dit tekort te compenseren, nemen steeds meer directeurs hun toevlucht tot « zij-instromers » – personen uit de private of publieke sector die zich hebben laten omscholen naar het onderwijs.

De OVSG maakt zich echter zorgen over de kwaliteit van het onderwijs. Een derde van deze « zij-instromers » keert na het eerste jaar niet terug, wat de druk op de zittende leerkrachten verhoogt.

Source : Helft van stedelijke en gemeentelijke scholen zoekt nog minstens 1 leerkracht | VRT NWS: nieuws

Laisser un commentaire