De migratie heeft voor de Belgische geschiedenis een “fundamenteel verschil gemaakt”, concludeert Tom Naegels. “Voor 1960 was België een pak minder welvarend. 70 procent van de werklozen woonde in Vlaanderen. De enorme sprong voorwaarts van de jaren 60 heeft een verschil van dag en nacht gemaakt. Die sprong had nooit kunnen gebeuren zonder de gastarbeiders.”
Naegels’ boek bestrijkt de geschiedenis tussen 1944 en 1978. Toen was het verhaal van de gastarbeid voorbij. In 1974 kondigde ons land een migratiestop aan. Hij werkt al aan een vervolg, een tweede deel, want het is “zo’n interessant, complex en groot verhaal”. Het is ook het eerste boek over de Belgische migratiegeschiedenis voor een breed publiek.
Na vijf jaar researchen en schrijven voelt Tom Naegels zich toch niet geroepen om advies te geven aan de politiek. “Dat wil ik expliciet niet doen. Onderzoek doen voor een boek is een totaal ander engagement.” Hij zou wel graag zien dat zijn boek de gemoederen in het hoogoplopende debat over migratie en integratie wat helpt bedaren: “Ik hoop – misschien is het een ijdele hoop – dat een grotere historische kennis de enorme passies over migratie – die vaak in de weg zitten – een klein beetje kan kalmeren. “
Canvas zendt vanaf dinsdag 31 augustus de zesdelige reeks “Kinderen van de migratie” uit, met getuigenissen. Het is de eerste keer dat de geschiedenis van de migratie op tv uit de doeken wordt gedaan.Â
“Nieuw BelgiĂ«. Een migratiegeschiedenis” van Tom Naegels is uitgegeven bij Lannoo.
…