🇧đŸ‡Ș-Thrillerauteur Hilde Vandermeeren (50) uit Torhout heeft met ‘Meedogenloos’ haar 55ste boek uit.

Het derde deel in de trilogie die ze samen met advocaat Walter Damen schreef, is meteen ook haar laatste boek.
“Vrouwelijke thrillerauteurs blijven in Vlaanderen miskend”, zegt Vandermeeren, die terugkeert naar het onderwijs.

In 2001 zette Hilde Vandermeeren haar eerste stappen als schrijfster.

De psychologe, die tien jaar lesgaf aan het MMI in Kortemark en elf jaar hoofdredacteur was van het jongerenmagazine Kits, legde zich aanvankelijk toe op kinder- en jeugdboeken.

Maar in 2013, ze was toen al zes jaar fulltime zelfstandig auteur, schakelde ze over op misdaadromans.

En met succes, want met haar thrillers oogstte de Torhoutse talrijke prijzen en nominaties in Vlaanderen en Nederland. Dat deed ze trouwens ook met haar kinder- en jeugdboeken.

Prestigieuze prijs

In 2017 won Vandermeeren met haar misdaadroman Schemerzone de prestigieuze Knack Hercule Poirotprijs. “In vijftien jaar tijd ben ik de enige vrouw die deze prijs voor Vlaamse misdaadromans in ontvangst mocht nemen”, zegt ze.

“Een hele eer, maar meteen ook het bewijs dat je als vrouw heel hard moet knokken om erkenning te krijgen in de Vlaamse thrillerwereld. Zowat alle Vlaamse recensenten zijn mannen, terwijl 85 procent van de thrillerlezers vrouwen zijn. Ik heb lang gedacht dat ik het verschil zou kunnen maken. Maar het is vechten tegen de bierkaai. Vrouwelijke thrillerauteurs blijven miskend in Vlaanderen. Een schril contrast met het buitenland.”

Met Meedogenloos heeft Vandermeeren haar negende misdaadroman uit. Het werk is het derde en laatste deel in de Lissabon-trilogie, die ze schreef in samenwerking met de bekende strafpleiter Walter Damen.

Het is ook meteen haar allerlaatste boek. Naar eigen zeggen nam Hilde in maart al de beslissing om haar pen aan de wilgen te hangen. “Mensen lezen almaar minder boeken”, zegt ze. “In combinatie met het geringe draagvlak voor vrouwelijke thrillerauteurs is het moeilijk om je als beroepsschrijfster staande te houden. Maar ik ben zeker niet verbitterd. Ik blik met een warm en tevreden gevoel terug en stop op mijn hoogtepunt. Het is een weloverwogen beslissing geweest. Zelfs een topadvocaat als Walter Damen kon mij niet overtuigen om door te gaan (lacht).”

Terug naar onderwijs

Vandermeeren keert nu terug naar het onderwijs. “Het volwassenenonderwijs deze keer. Ik werk bij cvo MIRAS in Kortrijk als leerkracht psychologie en NT2-trajectbegeleider. Daarnaast geef ik ook nog les creatief schrijven aan de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten in Roeselare. Mijn rijke ervaring als schrijfster vormt hier natuurlijk een meerwaarde. Het is ook fijn om van de druk verlost te zijn om ieder jaar met een nieuwe boek te komen.”

 

Source : 55ste roman is meteen ook de laatste voor Hilde (50): “Vrouw… (Torhout) – Het Nieuwsblad

Laisser un commentaire