🇲🇦-Film of Asmae El Moudir : The Mother of All Lies

De Marokkaanse documentairemaker Asmae El Moudir ontrafelt in haar gelauwerde documentaire een duister familiegeheim dat ook iets wezenlijks zegt over de staat van Marokko.

“Mijn generatie heeft de neiging om de dialoog met het verleden aan te gaan.”

Toen documentairemaker Asmae El Moudir zo’n tien jaar geleden begon aan The Mother of All Lies had ze nog geen idee dat ze zo lang aan deze film zou werken.

Ze wist simpelweg dat ze wilde graven in het verleden van haar familie.

Want wat is eigenlijk de reden dat er in het huis van haar grootmoeder Zahra in Casablanca op een beeltenis van koning Hassan II na geen foto’s hangen?

Ook ontdekt ze dat Zahra, die in haar buurt te boek staat als een spionerende bemoeial, een dubieuze rol speelde tijdens de broodrellen in Casablanca in 1981, waarbij meerdere buurtbewoners ineens verdwenen.

Destijds demonstreerden vooral arme Marokkanen tegen de hoge broodprijzen, waarvan ze koning Hassan II de schuld gaven. Die rellen werden met grof geweld neergeslagen, met tientallen doden tot gevolg.

Wanneer El Moudir besluit Zahra en haar andere familieleden te gaan filmen, blijkt het al snel behoorlijk ingewikkeld om mensen met wie je normaliter in de keuken over koetjes en kalfjes praat te overreden tot persoonlijke bekentenissen.

El Moudir bedenkt een truc…..

 

 

Source : Asmae El Moudir over The Mother of All Lies – Filmkrant

Laisser un commentaire