🇧🇪-België meer dan ooit chocoladeland

Waarover gaat het?

Met de overname van Pierre Marcolini door het Koreaanse MBK Partners wordt opnieuw een Belgisch chocoladebedrijf met naam en faam buitenlands.

Hoe Belgisch is Belgische chocolade nog?

Nogal wat belangrijke chocoladebedrijven in ons land zijn buitenlands, maar er blijven nog tal van spelers over die in Belgische handen zijn, ook in het premiumsegment.

Hoe is de sector eraan toe?

Het aantal fabrikanten bevindt zich op een nieuw hoogtepunt. Ook de omzet piekt.

België is dus meer dan ooit een chocoladeland.

Het aantal chocoladebedrijven in België staat op het hoogste peil in jaren. Ook naar andere maatstaven neemt de sector een hogere vlucht.

‘Maar het verleden is geen garantie voor de toekomst’, zegt belangenvereniging Choprabisco.

Weinig clichés zijn zo huizenhoog als de omschrijving van België als het land van bier, frieten, wafels en chocolade.

Maar zoals wel vaker zit er in de dooddoener een serieuze grond van waarheid.

Zeker voor chocolade: geen enkel ander land ter wereld is zo doordrongen van chocolade als het onze.

‘Het zit verweven in ons DNA’, zegt Mickelle Haest van het Antwerpse museum Chocolate Nation zelfs.

De kwaliteit wordt ook bepaald door het feit dat Belgische chocolade bestaat uit 100 procent cacaoboter als vetstof, door een goede selectie van kwaliteitscacaobonen en het veel grondiger malen van de bonen dan elders, waardoor de chocolade een fijnere structuur krijgt.

Het metier wordt bij ons beoefend door honderden bedrijven en bedrijfjes, van de kwaliteitsbakker of eenmanschocolatier om de hoek tot multinational Barry Callebaut.

Volgens statistiekbureau Statbel waren er in 2021, het recentste jaar, 704 btw-plichtige fabrikanten van cacao, chocolade en in mindere mate confiserie. Dat is een nieuwe piek. Daarbij komen nog 800 chocoladewinkels.

Maar hoe Belgisch is Belgische chocolade nog?

De vraag werd de laatste maanden weer wat relevanter met de verkoop van Pierre Marcolini aan de Koreaanse private-equitygroep MBK Partners.

Die heeft sinds 2019 ook Godiva Japan, Korea, Australië en Nieuw-Zeeland in handen, net als de Brusselse fabriek Manufacture Belge de Chocolats, die werkt voor Godiva maar met Rosalie’s ook een eigen premiummerk heeft. De rest van Godiva zit al lange tijd bij het Turkse Yıldız.

Ook de fabrikant van zeevruchtenpralines Guylian is reeds sedert 2008 Koreaans, met conglomeraat Lotte als eigenaar.

Galler is grotendeels in Qatarese handen en naast Baronie van Fons Walder zijn er met de familie Huurman nog Nederbelgen actief in de sector, bij de holding The Chocolate Family.

Bouchard en Kim’s Chocolates hebben dan weer Duitse eigenaars en Meroso Foods, dat zo’n 100 miljoen truffels per jaar maakt en in een opvallende combo ook citroen- en limoensap produceert, is deels Italiaans.

De opsomming van buitenlandse belangen bij ons lijkt op een uitverkoop van de sector, maar er blijven nog tal van spelers met belangrijke (export)activiteiten over die Belgisch zijn, vaak familiebedrijven. Ook in het premiumsegment met bijvoorbeeld Leonidas.

Volgens CEO Philippe de Selliers was de pralinemaker vorig jaar goed voor 100 miljoen euro omzet, maar als je de winkelomzet telt – de zowat 1.300 winkels vallen niet onder het bedrijf – is dat circa een half miljard.

Daarmee is het de grootste speler in Belgische handen.

Hoewel, Leonidas is eigendom van de Belgische familie van Griekse oorsprong Kestekides. Daskalidès heeft ook Griekse roots en is nog deels van de gelijknamige familie.

Neuhaus van holding Bois Sauvage is Zwitsers-Italiaans van origine.

Het internationale karakter van Belgische chocolade was er dus al van in het begin.

Dat laatste mag letterlijk worden genomen: meerdere websites situeren de vroegste sporen van cacao bij ons in 1635, in het Gentse in de verdwenen adbij van Boudelo, na contacten met de Spaanse overheersers, die cacao leerden kennen in de nieuwe wereld Amerika.

Via Spanje veroverde de culinaire nieuwigheid vanaf de 16de eeuw geleidelijk aan Europa.

Cacao kreeg bij ons een extra boost in de Congo-periode, maar toen was de industrialisering van de sector al aan de gang.

Met in 1845 de eerste Belgische chocoladefabriek in Antwerpen, niet toevallig in de buurt van de haven, van het in 2020 geherlanceerde merk Meurisse.

Publicatiebron: België meer dan ooit chocoladeland | De Tijd

Laisser un commentaire